Τυρόπιτα ταψιού με 4 τυριά και μπεσαμέλ

Αν θέλεις τυρόπιτα ταψιού τραγανή απ’ έξω και πραγματικά κρεμώδη μέσα, αυτή με 4 τυριά και μπεσαμέλ είναι η λύση.

Η μπεσαμέλ δένει τα τυριά, τα αυγά τη σταθεροποιούν και το αποτέλεσμα κόβεται σε ωραία κομμάτια χωρίς να στεγνώνει ή να θρυμματίζεται.

Το μεγάλο ατού της συνταγής είναι ότι την προσαρμόζεις όπως σου αρέσει: αν την θες πιο αλμυρή και «πιπεράτη», ανεβάζεις φέτα/κεφαλοτύρι. Αν την θες πιο γλυκιά και ήπια, ανεβάζεις ανθότυρο. Και φυσικά, με σωστό ψήσιμο στους 220°C, το φύλλο γίνεται “κρακ” και το σουσάμι από πάνω δίνει έξτρα άρωμα.

Υλικά

  • ½ λίτρο γάλα
  • 2 μεγάλες κουταλιές αλεύρι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Μοσχοκάρυδο
  • 2 αυγά
  • Κεφαλοτύρι (τριμμένο)
  • Ρεγκάτο (τριμμένο)
  • Ανθότυρο (θρυμματισμένο)
  • Φέτα (θρυμματισμένη)
  • 2 φύλλα για πίτα (για ταψί)
  • Ελαιόλαδο (για το ταψί και για τα φύλλα)
  • Σουσάμι

Εκτέλεση

Ξεκινάς φτιάχνοντας την μπεσαμέλ. Βάζεις το γάλα σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και, μόλις ζεσταθεί, ρίχνεις το αλεύρι και ανακατεύεις συνεχώς με σύρμα για να μη σβολιάσει. Συνεχίζεις το ανακάτεμα μέχρι να δεις ότι η κρέμα αρχίζει να πήζει και να γίνεται λεία και βελούδινη. Καρυκεύεις με αλάτι, πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο.

Αποσύρεις την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνεις την κρέμα 2–3 λεπτά να πέσει λίγο η θερμοκρασία της. Έπειτα προσθέτεις τα αυγά και ανακατεύεις γρήγορα και καλά, ώστε να ενσωματωθούν χωρίς να «κόψουν». Στο τέλος ρίχνεις τα τυριά: κεφαλοτύρι, ρεγκάτο, ανθότυρο και φέτα. Τις ποσότητες τις ρυθμίζεις όπως σου αρέσει: για πιο αλμυρή τυρόπιτα βάζεις περισσότερη φέτα και κεφαλοτύρι, ενώ για πιο ήπια/γλυκιά γεύση αυξάνεις το ανθότυρο. Ανακατεύεις μέχρι να έχεις μια πλούσια, παχιά γέμιση.

Λαδώνεις καλά το ταψί και στρώνεις το πρώτο φύλλο, αφήνοντας να εξέχει λίγο στις άκρες αν γίνεται. Ρίχνεις τη γέμιση και την απλώνεις ομοιόμορφα. Σκεπάζεις με το δεύτερο φύλλο, γυρίζεις προς τα μέσα τα περισσεύματα και χαράζεις την πίτα σε κομμάτια για να κόβεται εύκολα μετά το ψήσιμο. Λαδώνεις την επιφάνεια και πασπαλίζεις με σουσάμι.

Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C, στις αντιστάσεις πάνω-κάτω, για περίπου 35 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο), μέχρι να ροδίσει έντονα και να γίνει τραγανό το φύλλο. Την αφήνεις 10 λεπτά να «σταθεί» πριν την κόψεις, για να δέσει η γέμιση και να σερβίρεται εύκολα.

xrysessyntages.gr

Γραμμή εργαλείων προσβασιμότητας