Σοκολατόπιτα με βουτυρόκρεμα από ζαχαρούχο

Αυτή η σοκολατόπιτα δεν είναι «ένα ακόμα γλυκό ταψιού». Είναι από εκείνα τα γλυκά που φαίνονται απλά στην αρχή, αλλά στο κόψιμο καταλαβαίνεις ότι έχεις να κάνεις με σοβαρή υπόθεση. Μαλακό, αφράτο σοκολατένιο παντεσπάνι, γεμισμένο με πλούσια βουτυρόκρεμα από ζαχαρούχο γάλα, σωστά ενυδατωμένο και από πάνω μια γυαλιστερή γκανάς σοκολάτας που δένει τα πάντα.

Δεν μιλάμε για στεγνή σοκολατόπιτα ούτε για «βαριά» τούρτα ζαχαροπλαστείου. Το αποτέλεσμα είναι ισορροπημένο: αφράτη βάση, βελούδινη κρέμα, σοκολάτα που δεν λιγώνει. Είναι ιδανική για γιορτή, για τραπέζι, για γενέθλια ή απλώς για εκείνη τη στιγμή που θέλεις ένα γλυκό που να δείχνει εντυπωσιακό χωρίς να απαιτεί επαγγελματικό εξοπλισμό.

Το μυστικό εδώ είναι η σωστή σειρά στα υλικά, η προσοχή στο ανακάτεμα για να μη χαθεί ο όγκος και το καλό κρύωμα πριν το κόψιμο και τη συναρμολόγηση. Αν ακολουθήσεις τα βήματα, το αποτέλεσμα είναι εγγυημένο.

Υλικά

Για το παντεσπάνι σοκολάτας

  • 4 αυγά
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 400 ml φρέσκο γάλα
  • 200 ml σπορέλαιο
  • 310 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 βανίλιες
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 8 κ.σ. κακάο

Για τη βουτυρόκρεμα

  • 350 γρ. βούτυρο (όχι μαργαρίνη, σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1 ζαχαρούχο γάλα
  • 2 βανίλιες
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • Ψιλοκομμένη κουβερτούρα (προαιρετικά)

Για τη γκανάς

  • 250 γρ. κουβερτούρα
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 1 κ.σ. λάδι

Για το μούλιασμα

  • Περίπου 6 φλιτζανάκια του καφέ γάλα
    ή
  • Σιρόπι: 1 ποτήρι νερό + 1 ποτήρι ζάχαρη (βράσιμο 3 λεπτά)

Εκτέλεση

Ξεκινάς χτυπώντας τα αυγά με τη ζάχαρη και τις βανίλιες μέχρι το μείγμα να αφρατέψει καλά και να «στέκεται». Αυτό το στάδιο είναι βασικό για να βγει το παντεσπάνι ελαφρύ. Συνεχίζεις ρίχνοντας σιγά-σιγά το γάλα και το σπορέλαιο, χωρίς να σταματήσεις το χτύπημα.

Σε ξεχωριστό μπολ κοσκινίζεις το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το κακάο. Τα προσθέτεις στο μείγμα κουταλιά-κουταλιά, ανακατεύοντας απαλά, ώστε να μη ξεφουσκώσει ο όγκος. Θέλουμε ένα ομοιογενές, παχύ αλλά αφράτο μείγμα.

Στρώνεις λαδόκολλα σε ταψί περίπου 25 εκ., ρίχνεις μέσα το μείγμα και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 35 λεπτά. Επειδή κάθε φούρνος διαφέρει, ελέγχεις με ξυλάκι ή οδοντογλυφίδα – πρέπει να βγαίνει καθαρή. Όταν ψηθεί, αφήνεις το παντεσπάνι να κρυώσει πολύ καλά και το αναποδογυρίζεις προσεκτικά σε λαδόκολλα. Το κόβεις οριζόντια στη μέση.

Για τη βουτυρόκρεμα, χτυπάς στο μίξερ το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτεις το ζαχαρούχο γάλα και τις βανίλιες και συνεχίζεις το χτύπημα μέχρι να έχεις μια κρέμα αφράτη και σταθερή, πιο σφιχτή από σαντιγί. Στο τέλος ρίχνεις τον χυμό λεμονιού και, αν θέλεις, την ψιλοκομμένη κουβερτούρα.

Τοποθετείς τον πρώτο πάτο παντεσπανιού στο ταψί, τον ραντίζεις με γάλα ή σιρόπι, απλώνεις ομοιόμορφα τη βουτυρόκρεμα και κλείνεις με τον δεύτερο πάτο. Ξαναραντίζεις με προσοχή.

Για τη γκανάς, ζεσταίνεις την κρέμα γάλακτος (χωρίς να βράσει), προσθέτεις την κουβερτούρα σε κομμάτια και ανακατεύεις μέχρι να λιώσει και να γίνει λεία. Ρίχνεις το λάδι, ανακατεύεις και αφήνεις τη γκανάς να σταθεί λίγο πριν την απλώσεις πάνω στο γλυκό.

Αφήνεις τη σοκολατόπιτα να σταθεροποιηθεί στο ψυγείο για αρκετές ώρες πριν το κόψιμο.

Σημείωση:
– Το βούτυρο πρέπει να είναι μαλακό αλλά όχι λιωμένο, αλλιώς η κρέμα δεν θα «κρατήσει».
– Αν φοβάσαι το πολύ γάλα ή σιρόπι, μην το μειώσεις υπερβολικά· το γλυκό πρέπει να μείνει ζουμερό.
– Κόβεται καλύτερα την επόμενη μέρα, όταν έχει δέσει πλήρως η κρέμα και η γκανάς.

xrysessyntages.gr

Γραμμή εργαλείων προσβασιμότητας